Eğitimde “Türkçe Sözlük” dersi

Yayınlandı: Mart 21, 2012 / Uncategorized
Etiketler:, , , , , ,

Öğrencilere verilen eğitim-öğretim sürekli tartışılan bir konudur. Ama dikkat edilmesi gereken en önemli nokta eğitim verilen çocukların bu eğitimleri kavrayabilmek için ne kadar sözcük bilgisi var.

Küçük yaşta başlatılan eğitimde okuma yazmayı öğrendikten sonra çocukların kelime bilgileri güçlendirilmelidir. Bunun için “Sözlük Dersi” adında bir ders konulmalı. Çünkü küçük yaşta yaşadığımız olayları dile getirecek kelime bilgisine sahip olmadan yetiştiriliyoruz. Halkımızın geneli belli başlı kelimeler ile cümle kurarak yaşamı geçiriyor. Hâlbuki Türk Dil Kurumun’un Büyük Türkçe Sözlüğün de söz, deyim, terim ve ad olmak üzere toplam 616.767 söz varlığı bulunmaktadır. (TDK)

 Hangi tekniği kullanarak öğrencilerin sözcük bilgilerini geliştirebiliriz?

Fotoğrafik hafıza tekniği ile öğrencilere bu kelimeleri kolayca öğretebiliriz. Ülkemizde bu alanda dünya şampiyonu Melik Duyar vardır. Benimde ilgilendiğim bu ilginç teknik bu ders için gayet başarılı olur.

Sözlük Dersi ne işe yarar?

  • Kendimizi daha iyi ifade etmemize ,
  • Okuduğumuz, duyduğumuz şeyleri daha iyi anlamamıza yarar. Bunları daha çoğaltabiliriz. Ama en önemlisi dilimize sahip çıkmış oluruz.

Yorum bırakın